22 digitalnih orodij, ki ti bodo pomagala pri pisanju

Ideje za popularne članke, pomoč pri zbranosti, bliskovito pisanje osnutka, učinkovite analize – za vse se najde pravi pripomoček.

 

Včasih za pisanje niso imeli drugega kot papir in pisalo. No, pogosto niso imeli niti tega. A v 21. stoletju je seveda drugače. Na spletu najdeš milijon orodij, strani in programov, ki bi ti naj pomagali do boljših besedil. Nekateri pripomočki so odlični, drugi potrata časa.

Danes ti jih predstavljam 22, ki jih uporabljam sam ali pa sem jih vsaj preizkusil.

Tisti, ki so ti pisani na kožo, lahko pomenijo razliko med povprečnim člankom s pozabljivo vsebino ali udarno uspešnico, ki odgovori na najbolj pereča vprašanja tvojega bralca.

Lahko pomenijo tudi razliko med peturnim mučenjem pred ekranom ali dvournim uživaškim pisanjem teksta.

Preizkusi tiste, ki se ti zdijo zanimivi in morda najdeš kakšnega, ki bo spremenil tvoj svet pisanja.

Mimogrede, vsi navedeni pripomočki so v angleščini, a večina ti bo prav prišla tudi, če pišeš v slovenščini.

Najdi ideje za popularne članke

Quora

Quora je raj, ko te zanima, kaj ljudje sprašujejo o izbrani temi. Na tem portalu najdeš vprašanja vseh vrst, oblik in dolžin.

Če vsaj približno veš o čem bi rad pisal, vtipkaj ključne besede in kmalu boš vedel, kaj ljudi najbolj zanima. Ne samo to, videl boš tudi, kateri odgovori se jim zdijo najbolj koristni.

Zakladnica idej, ki prihajajo direktno od potencialnih bralcev. Kaj hočeš lepšega.

BuzzSumo

Z BuzzSumom lahko brezplačno preveriš, kateri so bili najbolj deljeni članki na izbrano temo v določenem obdobju (pretekli mesec, preteklo leto itd.). Tako boš imel jasno sliko, kaj pri ljudeh vžge.

Preveriš lahko tudi najbolj vroče članke zadnjega dne ali celo zadnjih nekaj ur in si tako super aktualen.

Kombiniraj Sumota s Quoro in se nikdar več ne sprašuj, o čem naj pišeš.

Analiziraj kakovost svojega naslova

CoSchedule headline analyzer

Naslove je veliko bolje testirati z znanci, a tudi ta analizator ti lahko pomaga.

Povedal ti bo, kako ocenjuje posamezne besede v naslovu, dolžino, število besed, mu dodelil povprečno oceno in ti dal še nekaj napotkov.

Največja pomanjkljivost analizatorja je, da mu razumevanje stavčne strukture ne gre od rok. Posledično bo solidno ocenil tudi kup besed, ki nimajo smisla. Kombinacija »ways hate 7 powerful ideas to for readers crazy« tako prejme 77 točk od 100.

Najbolje, da ga preizkusiš in oceniš, če ti lahko pomaga. Po moje ti lahko. 😉

Je brezplačen, analizirati pa zna le angleške naslove.

Olajšaj si pisanje s pravim programom za tvoje potrebe

Evernote ali Onenote

Oba programa sta zelo priročna za zapisovanje idej. Zapiskom lahko dodaš povezave, slike, članke s spleta in še marsikaj. Seznam funkcij se neprestano daljša.

Dokumenti so shranjeni v oblaku, kar pomeni, da jih ne boš izgubil, če se ti slučajno sesuje računalnik. Prav tako so dostopni na vseh napravah, kjer imaš program nameščen. Skratka, zelo praktično.

Workflowy

Preprostejša verzija zgornjih dveh programov, ki je super za zapis zasnove članka v alinejah. Zlahka se deli z drugimi uporabniki, ki lahko seznam popravljajo.

Poleg zasnove člankov je Workflowy odličen tudi za načrtovanje dneva in ustvarjanje seznamov opravil.

Scrivener

Namenjen je scenaristom, a pride še kako prav za pisanje daljših in kompleksnejših besedil.

Moja najljubša lastnost Scrivenerja je, da imaš lahko naenkrat odprta dva dokumenta na ekranu. Za branje virov ne rabiš več skakati med programi, kar pospeši proces pisanja. Tako tudi ne boš več »po nesreči« kliknil na Facebook zavihek. 😉

Program ima še kup izjemno uporabnih funkcij za organizacijo napisanega. Če večinoma pišeš daljše tekste z veliko viri, ga vsekakor preizkusi.

Brezplačno ga lahko testiraš 30 dni, s tem da se štejejo le dnevi, ko ga aktivno uporabljaš.

Windows Live Writer

Prvič slišiš zanj? Tudi sam ga do nedavnega nisem poznal in to kljub temu, da ga imamo uporabniki Windowsov že nameščenega.

Sam ga uporabljam le za eno stvar: vanj kopiram besedila, ki jih želim objaviti na blogu, jih oblikujem in potem prilepim v WordPress. Program je narejen zato, da besedila ob objavi ohranijo obliko in se ne sesujejo tako kot pri kopiranju iz Worda.

Google Docs

Docse vsi poznamo, a jih enostavno moram omeniti. Če hočeš dokument s kom deliti, dobiti povratno mnenje, komentarje ali popravke, ni lažjega načina od Google Docs. Če jih še ne uporabljaš, jih preizkusi. Če ne druga, bodo tvoji članki na varnem tudi, če se ti sesuje računalnik.

Ostani zbran in piši hitreje

StayFocusd

Preprost in brezplačen dodatek za tvoj brskalnik, ki blokira izbrane strani. Tako med pisanjem ne boš več malce pobrskal po spletu in uro kasneje ugotovil, da na YouTube spet gledaš videe razposajenih vider, ki so neverjetno prisrčne.

Focus@Will

Zanimiva opcija za predvajanje glasbe, ki naj bi znanstveno dokazano pomagala pri koncentraciji. Vsaj tako trdijo na strani. Sam sem jo preizkusil in bil prijetno presenečen, saj mi je kar precej izbranih žanrov zelo ustrezalo in me glasba ni motila.

Glasbo lahko prvi mesec poslušaš brezplačno, nato pa se začne zaračunavati naročnino. Testiraj in oceni, če je vredno.

RainyMood

Simpl – če ti zvok dežja pomaga pri koncentraciji, je RainyMood zate. Marsikateri pisec, ki ga glasba moti, ga uporablja.

Cold Turkey Writer

Ta spletni pisalnik blokira vse ostale strani, dokler ne napišeš zastavljenega števila znakov. Je pisalni zapor, saj lahko stran zapustiš šele ko odsediš in odtipkaš kar moraš.

Odlična rešitev, če preveč begaš med zavihki.

Tomato timer

Poznaš Pomodoro metodo dela? Zbrano pišeš 25 minut in si vzameš 5 minut odmora. To naj bi pomagalo pri zbranosti in produktivnosti.

Tomato timer je eden izmed mnogih števcev, ki upošteva ta princip.

Sam sem metodo preizkusil, a je ne uporabljam več, medtem ko nekateri prisegajo nanjo.

FlowState in Most Dangerous WritinApp

Obe aplikaciji imata isti cilj: doseči, da pišeš, ne da bi se ustavil. Če se ustaviš, začneta brisati besede. Sliši se super, kajne?

Zakaj bi to sploh uporabljal? Ker boš tako napisal prvi osnutek tako kot treba – brez popravkov in ustavljanja ter pretiranega razmišljanja. Važno je le, da pišeš. Ko prvi osnutek spraviš na papir je nadaljevanje veliko laže in aplikaciji ti pomagata, da to storiš čim hitreje.

Preizkusi katero od njiju in videl boš, da je tak način pisanja lahko prav osvobajajoč.

Naredi raziskavo po hitrem postopku

Amazon in Reddit

Če hočeš hitro ugotoviti, kaj si ljudje mislijo o določeni temi, sta Amazon in Reddit še kako priročna.

Najdi izdelke ali knjige povezane s tvojo temo na Amazonu ali pa v Google vtipkaj par ključnih besed in dodaj besedo Reddit.

Našel boš ocene, razprave, mnenja, navdušenje, razočaranje in še marsikaj, kar lahko uporabiš v svojem članku.

Google Scholar

Če iščeš znanstveno podlago za svoj članek, najprej poskusi z Google Scholar. Deluje tako kot Google in ti prikaže kredibilne tekste na tvojo temo.

Piši kot pravi Anglež

Hemingway Editor

Ta urejevalec označi predolge in preveč kompleksne povedi, besede, ki bi lahko bile preprostejše in odvečne pridevnike.

Seveda mu ne gre popolnoma zaupati, saj je vseeno le računalniški program, a je zelo koristen za hiter pregled angleških besedil. Z njegovo pomočjo bodo postala berljivejša.

Grammarly

Če bi rad izboljšal svojo angleščino, ti bo Grammarly v veliko pomoč. Opozarja na različne vrste napak – od napačne rabe slovnice, ločil pa do tiskarskih škratov.

Že brezplačna verzija je zelo uporabna, plačniška pa še toliko bolj – kot da bi imel v sobi vseskozi angleškega lektorja.

Thesaurus

Uporabljati bi ga moral vsak pisec, ki želi razširiti svoj besedni zaklad in razgibati besedila. Je rešitev, ko se ti kakšna beseda prevečkrat ponovi ali ko bi rad našel močnejšo, barvitejšo ali bolj pogovorno različico besede.

Za slovenske tekste je na spletu na voljo slovar sopomenk, a seveda ni niti približno tako obširen kot angleški Thesaurus.

Tako, mislim, da boš med navedenimi orodji našel kakšno, ki ti bo pomagalo. Če morda uporabljaš kak program, ki ni na seznamu, ga prosim zapiši v komentar.

Žal še ni orodja, ki bi namesto tebe napisalo kvaliteten članek, zato pazi, da ne boš več ur zapravil z iskanjem novih digitalnih pripomočkov in pozabil na pisanje. 🙂

KopyModrost #9:

Najdi svoja idealna orodja in piši kot po maslu.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This