Ali tudi ti svoje tekste ubijaš s šibkimi naslovi?

Spoznaj 7 osnov pisanja privlačnih naslovov, katerim se bralci ne bodo mogli upreti. Ne dovoli, da bo tvoj trud zaman zaradi dolgočasnega naslova.

Tvoj naslov ima približno TRI sekunde, da pritegne pozornost bralca. Če bo uspel, bo ta prebral članek. Če ne bo, se bo tekst hitro znašel na smetišču zgodovine.

Preprosto nimamo časa, da bi brali članke z brezzveznimi naslovi. Zato bova danes govorila o principih, ki bodo poskrbeli, da bo ravno tvoj naslov izstopal.

NE BODI NEODKRITI SHAKESPEARE

Večina naslovov na spletu je neprivlačnih in dolgočasnih. Zakaj? Ker se piscem očitno ne da tratiti časa z naslovom in ker oni tako vedo, da je vsebina članka dobra in se jo splača prebrati.

Težava nastane, ker bralci tega ne vedo. Naslov mora narediti močan prvi vtis, drugače se bo izgubil med tisočimi drugimi sporočili. Lahko pišeš kot Shakespeare ali J.K.Rowling, a če bralec ne pride dlje od naslova, tega ne bo nikdar vedel.

Statistika pravi, da 8 od 10 bralcev prebere naslov, samo 2 pa se lotita branja vsebine. Kmalu boš izvedel, kako občutno dvigniti to število.

7 NAČINOV PISANJA MAGNETNIH NASLOVOV

Poznamo zimzelene »Kako« naslove, poznamo sezname (kot je zgornji mednaslov), poznamo formule, poznamo obrazce, kjer vstaviš le nekaj besed, a vse to bova obdelala kdaj drugič.

Danes je čas, da spoznaš 7 osnovnih principov pisanja naslovov. Teh 7 temeljev ti bo pomagalo resnično razumeti tudi vse nadaljnje formule in trike.

Najprej si zapomni, da bralec članek vedno bere zaradi sebe, ne zaradi tebe. Kruta resnica je, da večina ljudi noče brati člankov, razen če se jim zdi, da bodo od tega kaj odnesli.

Zato moraš poznati in uporabljati teh 7 načinov pisanja naslovov. Poskrbiva, da tvoji članki ne bodo več spregledani.

svincnik-sm

Način 1: Bodi jasen in jedrnat

Rešuješ določeno težavo bralca ali točno veš, kaj ga zanima? Pokaži to v naslovu.

Ne piši skrivnostih puhlic kot je npr. »Ko udari resnica«. Kako naj kdo ve, o čem bo govoril članek? Kaj bi naj to sploh pomenilo? Ali pa »Stranišče in vi: Ultimativni vodnik«. Vodnik do česa? Novega stranišča? Vzdrževanja? Male in velike potrebe?

Po drugi strani je »Kako preprosto in hitro odmašiti stranišče« naslov, katerega bo kliknil vsak, ki ima to težavo.

Pusti besedne igre ob strani in naslov napiši tako, da bo vsem jasno, kaj se skriva v tekstu. Naj bralec reče: »Ja! To je točno to, kar rabim!«

svincnik-o

Način 2: Odzovi se na potrebo

Kaj je potreba tvojega bralca? Kaj trenutno išče v življenju? Kaj bi rad dosegel?

Pozanimaj se, kaj tvoji bralci potrebujejo in jim to ponudi.

Če so bralci samski moški, bo naslov »Deset načinov za prijeten in sproščen prvi zmenek«, zagotovo deležen pozornosti. Tudi zgornji primer s straniščem je odziv na potrebo – potrebo po odmašenem stranišču.

Prav tako sem sodi primer z bloga Popolna postava – »10 slastnih in fit prigrizkov za manj kot 1€«, ki se odziva na potrebo po zdravih, a poceni prigrizkih. Ni čudno, da je bil članek odlično sprejet.svincnik-tm

Način 3: Pokaži jim koristi

Zakaj bi kdo storil to, kar predlagaš? To se vprašaj tudi sam.

Vzemiva naslov »Kako odmašiti stranišče«. V tem naslovu ni omenjena nobena korist. Vprašaj se: »Zakaj bi odmašil stranišče?« Zato, ker smrdi. Voila, že imaš naslov s koristjo za bralca – »Kako odmašiti stranišče, da boste lahko spet zadihali«.

Zakaj bi delal vaje za trebušne mišice? Da očaraš ženske, seveda. Naslov: »6 vaj za trebušne mišice, s katerimi boste očarali vse ženske na plaži«.

Zakaj bi uporabljaj aplikacijo za organizacijo delo? Da boš imel več časa za svoje bližnje. Naslov: »Uporabljajte SuperWork aplikacijo za organizacijo dela in imejte več časa za igro z vašimi otroki«.

Saj razumeš, kajne? Ne pusti bralcu, da sam sklepa, kaj je korist, ampak mu jo predstavi.

svincnik-r

Način 4: Obljubi skrivno znanje

Vsi imamo radi skrivnosti. Počutimo se privilegirane in uživamo, ker imamo prednost pred ostalimi.

To izkoristi v naslovih.

»Kako napisati privlačen naslov« je sicer v redu, a »Odkrij deset najbolje varovanih skrivnosti pisanja privlačnih naslovov« je naslov, ki bo pritegnil veliko več bralcev.

Ni nujno, da direktno omeniš skrivnost. Spet si bom sposodil primer s Popolne postave – »4 minute, ki dokazano pokurijo več kot 1 ura teka«. Vidiš, kako naslov obljublja, da boš z branjem dobil informacije, ki jih večina ne pozna?

svincnik-sm

Način 5: Napovej užitke

S temi naslovi bralca navdahneš, motiviraš in razveseliš. Obljubljajo užitke, kot npr. »Luksuzno potovanje, ki si ga resnično lahko privoščite« ali »Navdušite prijatelje s tem preprostim kuharskim trikom«.

Ti naslovi zbudijo pozitivne občutke in obetajo prijetna doživetja ter zato hitreje pritegnejo bralce.

svincnik-o

Način 6: Posvari pred izgubo

Izguba je večji motivator kot dobiček. Ljudje bodo naredili marsikaj, da se izognejo izgubi nečesa, kar že imajo.

Povej bralcem, kaj se jim lahko zgodi, če ne bodo prebrali tvojega članka.

Naslov »Pet usodnih napak, ki vas bodo stale strank« bo gotovo pritegnil pozornost vsakega, ki se boji tovrstne izgube. In takšnih je veliko.

Strah pred izgubo izkoristi tudi naslov »Največja napaka pri vajah za trebušne mišice«. Naenkrat se ustrašiš, da zgubljaš čas, saj ne poznaš največje napake, ki zavira tvoj napredek. Enostavno moraš prebrati, katera je.

svincnik-tm

Način 7: Postavi premišljeno vprašanje

To je lahko vprašanje, na katerega bodo bralci odgovorili pritrdilno, se poistovetili s situacijo in hoteli vedeti več.

»Ste pred kratkim prejeli prometno kazen? Preberite tole«, je naslov, na katerega boš gotovo kliknili, če si nedavno prejel ta osovražen kos papirja.

Lahko postaviš tudi vprašanje, kjer bralci ne vedo natančnega odgovora, a bi ga radi izvedeli. Naslov »Ste res tako varni kot mislite, da ste«, bralce pripravi, da razmislijo. Hmm, so res varni? Bolje, da preberejo članek in ugotovijo.

Izogibaj se preprostim vprašanjem, na katere bralec lahko odgovori zgolj z »ne«. »Ali zvečer puščate prižgane luči?«, je zelo slabo vprašanje, saj bo bralec rekel ne in kliknil na drugo stran.

svincnik-r

Priporočam, da vedno napišeš vseh 7 vrst naslovov. Nato se odloči za 2 ali 3 in na izbrane načine spiši še nekaj različic. Več jih boš spisal, večja je možnost, da boš našel Casanovo med naslovi.

Vzemi si dovolj časa, da izpiliš naslov. Ne pozabi, da tvojega članka ne bo prebral nihče, če ga naslov ne bo pritegnil. Če nimaš časa za naslov, si vrgel stran čas, ki si ga porabil za besedilo.

Kmalu bova rekla še kaj o psihologiji za naslovi, raznih formulah, stalnih uspešnicah in neverjetnih naslovih, ki so zaslužili milijone.

A pojdiva lepo po vrsti. Najprej izpili osnove, da boš lahko na njih gradil. Že z obvladanjem teh 7 načinov, bodo tvoji naslovi postali magnet za bralce.

Če imaš glede pisanja naslovov kakšno vprašanje, ga zapiši v komentar in z veseljem bom odgovoril nanj.

Poznaš koga, ki piše zanimiva besedila, a porazne naslove? Podeli ta članek z njim in zagotovo ti bo kmalu častil kavo ali pivo. 😉

KopyModrost #4:

Vzemi si čas za naslov, napiši ga na vseh 7 načinov in ob tem ne pozabi, da bralec bere zaradi sebe.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This