7 psiholoških razlag noro učinkovitih seznamskih naslovov

Seznamskim naslovom je vseeno, če jih ne marajo. Vseeno, če jim pravijo, da so kao izrabljeni. Seznamski naslovi enostavno delujejo. In to kako! Nauči se izkoristiti njihovo moč.

 

 

Stavim, da vsak dan vidiš ogromno seznamskih naslovov. Povsod so. Nekatere priljubljene spletne strani objavljajo celo izključno takšne članke (http://thelisticles.net/, http://www.toptenz.net/, http://listverse.com/ ).

Marsikomu gredo seznamski naslovi in članki na živce, a so vseeno neverjetno učinkoviti. Po branosti se lahko z njimi kosajo samo “Kako” naslovi. Med kopiranjem zgornjih povezav, se tudi sam nisem mogel upreti kliku na dva članka.

Kaj je skrivnost njihove privlačnosti ?

  • So izredno berljivi in prebavljivi.

  • Obljubljajo ti kratke, organizirane in uporabne kose informacij.

  • Ni bojazni, da bi bil članek predolg, saj točno veš, kdaj se bo končal.

To so skupne točke vseh seznamskih člankov. Kljub navidezni preprostosti pa se različne vrste takšnih besedil in njihovi naslovi med seboj razlikujejo.

Kako deluje 7 najučinkovitejših vrst seznamskih naslovov

X načinov, da [dejanje]

Primer: 7 načinov, da povečaš prodajo s pomočjo družbenih omrežij

Zakaj deluje? Klasika med seznami. Ta naslov je učinkovit pri bralcih, ki iščejo rešitev ali izboljšavo, a ne vedo točno katero. Sklepajo, da bo večina možnosti zanje neuporabnih, a ker jih je na voljo več, bodo že našli tisto, ki je prava zanje.

Angleška različica je “7 ways to”, v slovenščini pa se da uporabiti tudi “7 poti do”, “7 strategij za” in še kaj.

X načinov da [dejanje], ko [pogoj ali situacija]

Primer: 7 načinov, da se umiriš, ko si pod stresom

Zakaj deluje? Ta vrsta naslova v drugem delu pove, komu je naslov namenjen (npr. ljudem, ki so pogosto pod stresom). Naslov bo zato zelo učinkovit pri publiki, ki se bo v njem našla.

Ker poznaš svoje bralce, ti seveda ne bo težko spisati naslova, s katerim se bodo poistovetili. Tako bo naslov za bralca zelo relevanten in še bolj prepričljiv. Bingo.

Top 10 [karkoli]

Primer: Top 10 cenovno dostopnih avtomobilov v letu 2016

Zakaj deluje? Ljudje zase želijo le najboljše in ravno zato je ta vrsta naslova tako popularna in učinkovita. Selekcijo naredi pisec, bralec pa brez truda prejme le najvišjo vrednost.

Hkrati je 10 število, ki ni previsoko ali prenizko. Pa še navajeni smo nanj. Ni čudno, da vedno znova vžge.

X korakov do [cilj]

Primer: 5 korakov do digitalnega marketinga, ki potroji prodajo

Zakaj deluje? Ta seznam je v bistvu zakamufliran “Kako” naslov, a z eno pomembno razliko. Pri “Kako” naslovu ne veš, kako dolga bo pot do rešitve in koliko dela bo potrebnega, da prideš do cilja.

“Kako do digitalnega marketinga, ki potroji prodajo” obljublja rezultat, a tudi zveni kot nekaj, kjer bo potrebnega veliko truda.

Pri naslovu s koraki vse skupaj deluje lažje in to je temelj njegove učinkovitosti. »A, ok, samo petim korakom sledim in potrojil bom prodajo. Odlično,« si reče bralec in že veselo bere tvoj članek.

X nasvetov za [cilj]

Primer: 7 nasvetov za vzgojo izjemno brihtnega otroka

Zakaj deluje? Ta naslov obljublja število krajših praktičnih predlogov, ki jih bralec po želji upošteva. Ne rabi slediti vsem kot pri korakih, ampak si z njimi postreže kot pri ruskem bifeju.

Starši gotovo ne bodo upoštevali vseh nasvetov za vzgojo otrok, bodo pa verjetno preizkusili enega ali dva, ki sta jim najbolj všeč.

Še bolj učinkovita je angleška različica “7 tips for”, saj beseda tip pusti lahkotnejši vtis.

X [pridevnik] dejstev, ki bi jih [oseba ali občinstvo] morali vedeti o [komurkoli ali čemerkoli]

Primer: 7 presenetljivih dejstev, ki bi jih starši morali vedeti o učiteljih

Zakaj deluje? Danes dejstva enačimo z znanjem. Le pomisli na vse televizijske kvize, kjer sprašujejo po dejstvih. Želja po znanju, sploh presenetljivem, je prvi razlog, da ljudje kliknejo na ta naslov.

Poleg tega, bi ta dejstva izbrano občinstvo moralo vedeti. V tem primeru si starši šolarjev ne morejo privoščiti, da ne bi prebrali napisanega. Ka, če je nekaj res pomembnega in oni tega ne bodo vedeli? Radovednost je enostavno premočna.

V tem primeru ni potrebno izpolniti vseh oklepajev, ampak se lahko kakšnega mirno izpusti in naslov še vedno deluje.

X stvari, ki jih niste vedeli o [komurkoli ali čemerkoli]

Primer: 15 stvari, ki jih niste vedeli o Donaldu Trumpu

Zakaj deluje? Za razliko od ostalih ta naslov ne ustvarja radovednosti, ampak izkoristi že prisotno zanimanje o izbrani vsebini. Prav zato je najbolj učinkovit, ko govori o vročih temah (seveda ne v fizičnem smislu, drugače v primeru ne bi uporabil Trumpa).

Ko je neka tema aktualna, bi o njej vsi radi vedeli informacije, ki drugim niso znane. Le kako bodo drugače prijatelje impresionirali na kavi?

Tudi če nekdo temo res dobro pozna, bo članek vseeno prebral. Že zato, da avtorju dokaže njegovo zmoto, saj on vendar že vse vse naštete stvari.

Seveda naslov ni primeren le za popularne teme, ampak za vse, ki imajo dovolj veliko občinstvo. “13 stvari, ki jih niste vedeli o labradorcih”, bo gotovo prebralo veliko lastnikov psov te pasme.

Sedaj veš, kateri naslov izbrati za katero priložnost. To pomeni, da imaš pod svojimi prsti neustavljivo moč seznamov, s katero boš pritegnil še več bralcev. Uporabi jo v dobre namene. 😉

Seveda je vrst seznamskih naslovov še kar nekaj. Želiš izvedeti, kaj se skriva za učinkovitostjo ostalih različic? Sporoči mi v komentarju ali mailu. Če bo zanimanja dovolj, se bom potrudil, da bo kmalu na voljo še 2. del tega članka.

 

KopyModrost #7:

Uporabi pravi seznamski naslov in bralci se mu ne bodo mogli upreti.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This