Misliš, da je za prepričljive zgodbe potreben talent? Ni, le ti štirje koraki.

Spoznaj preprosto formulo, s katero bo pisanje zgodb postalo mala malica.

Zgodbe imajo posebno moč. Že tisočletja pritegnejo poslušalce, prebudijo čustva, sprožijo odziv in na zanimiv način prenesejo pomembna sporočila. So eno izmed najmočnejših orožij prepričljivega pisanja.

Sliši se skoraj tako, kot da se splača uporabljati moč zgodb, kajne? A kako?

Vsak ima svojo zgodbo, a le redki jo znajo prenesti na papir tako, da ostane zanimiva. Večina se pisanja loti brez načrta. Med njim zatavajo, fokus in struktura izgineta, bistvo pa se izgubi. Na koncu rečejo, da za pisanje zgodb pač nimajo talenta.

To seveda ni res.

Kako zgodbo spišeš hitro in brez muk

Na srečo se boš danes naučil preprosto formulo, ki deluje v skoraj vseh situacijah. Uporabljajo jo stand up komiki, prodajni pisci, pisatelji, scenaristi in marsikdo, ki tega sploh ne ve.

Vsebuje le 4 korake:

· Identiteta

· Problem oz. Napor (Struggle v angleščini – žal nimamo besede s čisto enakim pomenom)

· Odkritje

· Presenečenje oz. Rezultat

Najboljše, da pogledava, kako formula deluje na kratkem primeru. Vzemiva šalo komika Joe Wonga s katero je odprl svoj nastop v šovu Davida Lettermana.

»Odraščal sem v revni soseski na Kitajskem. Šola, ki sem jo obiskoval, Wah-Ner, se je odločila tlakovati tamkajšnjo makadamsko cesto s cementnimi tlakovci. Učenci smo jih morali prinesti s seboj v šolo. Tri tedne smo res trdo delali in končno smo zgradili cesto. Leta kasneje sem slišal za izraz »otroško delo« in kaj pomeni. Bil sem šokiran… Kaj?! Ostali otroci so bili plačani?!«

Vidiš formulo?

Najprej izvemo, da je Joe bil reven kitajski otrok. –> Identiteta

Nato si kar predstavljamo, kako se ta majhen Kitajček znoji in sopiha ob tlakovanju ceste. –> Napor

Leta kasneje odkrije, kaj se je v resnici dogajalo in kaj je otroško delo. –> Odkritje

»Kaj?! Ostali otroci so bili plačani?!« je izjava, ki kaže njegovo presenečenje in preseneti ter nasmeji nas. –> Presečenje

Brez skrbi, udarno presenečenje je pomembno predvsem pri komediji, pri prodajnem pisanju ga nadomestiš z rezultatom. Na tvojo (in mojo) srečo ta ne rabi biti duhovit in ga je veliko lažje spisati.

Kot primer poglejva mojo predstavitev.

(I) Sem Jan. Pri 24 letih sem na vsak način želel celo leto potovati, a nisem imel dovolj prihrankov. (P) Nameraval sem delati na Novi Zelandiji, a mi ni uspelo dobiti delovne vize. Nisem vedel, kaj bom, saj sem moral sproti nekaj zaslužiti. (O) Nato se mi je utrnila ideja. Spomnil sem se, da so mi sodelavke večkrat dejale, kako dober copywriter bi bil. Začel sem se divje izobraževati in že pred odhodom uspel dobiti nekaj strank. (R) Stranke so bile zadovoljne z mojimi teksti, sam pa sem s pomočjo prihodka od pisanja lahko uresničil moje sanjsko potovanje. Ne samo to, moje novo znanje o prepričljivem pisanju nama je s punco omogočilo, da sva prvih 8 mesecev brezplačno spala pri prijaznih gostiteljih v skoraj vsakem mestu.

Zakaj ta formula deluje?

1. Zgodbe si ljudje hitreje in lažje zapomnijo.

2. Z zgodbami se ljudje poistovetijo. Sploh, če sta problem ali napor v zgodbi podobna njihovim. Če poznaš težave svojega idealnega bralca, boš poskrbel, da sta.

3. Zgodbe sprožijo »Poznam ga, všeč mi je, zaupam mu« efekt. Z zgodbo se lahko bralcu dovolj približaš, da te spozna, mu postaneš všeč in ti posledično zaupa. Verjetno ne rabim poudariti, kako pomembno je to.

Če dvomiš v učinkovitost zgodb, za trenutek pomisli, za koga ljudje glasujejo v resničnostih šovih? Za tiste z najbolj zanimivo ali ganljivo zgodbo.

Razmisli, kakšno strukturo imajo tvoje najljubše knjige ali filmi. Ugotovil boš, da jih veliko uporablja to ali zelo podobno formulo.

Upam, da ti bo ta članek pomagal prenesti tvojo zgodbo na papir. O zgodbah in njihovih elementih bova seveda še govorila. Če te kaj o tej temi še posebej zanima, pa ne bodi sramežljiv in mi piši.

PS: Ne pozabi te formule uporabiti tudi za strukturo izjav zadovoljnih strank. 😉

 

KopyModrost #5:

Ne piši zgodbe brez načrta. Sledi formuli.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This