Kako v enem koraku pisati lažje, boljše in z užitkom

Vau, ta naslov pa veliko obljublja. K sreči je vse res. Odkril boš temelj pisanja, brez katerega ni napredka in uspeha. Odkril boš… svoj glas.

Če ne poznaš svojega glasu, je skoraj nemogoče postati dober pisec. Se spomniš kakšnega slavnega pisatelja, ki je vsakič pisal v čisto drugačnem stilu?

Ja, verjetno si vsi želimo, da nam bi besede tekle kot kakšnemu izmed naših idolov. Tudi sam sem imel obdobje naivnega posnemanja Bukowskega.

Ampak to ni bil MOJ glas. Nisem ga mogel priklicati vsakič, ko sem želel pisati, kar zna biti rahlo nepraktično. Tako sem kmalu spoznal, da je poznavanje lastnega glasu temelj pisanja. Ne samo prepričljivega pisanja, ampak pisanja nasploh.

Kako odkriješ svoj glas? Tistega, ki je prepoznaven. V katerem se pisanje zdi naravno in se besede kar zlivajo na papir. Skratka glas, ki je resnično tvoj.

Kje ga najdeš?

Pripravi se, da boš zavil z očmi.

svincnik-tm

SVOJ PISATELJSKI GLAS NAJDEŠ V SEBI.

svincnik-tm

Kar slišim te, kako sarkastično mrmraš. »Hvala Jan, s tem si mi res pomagal. Le kdo bi si mislil, da imam svoj glas v sebi.«

Na srečo ti bom povedal tudi, kako ga spraviti iz sebe. Najprej s štirimi koristnimi nasveti in nato nekaj zabavnimi vajami. Ja, vajami. Kako pa misliš, da boš našel svoj glas, če ne s pisanjem?

· Nasvet #1: Vedno imej pred očmi cilj napisanega. Konec koncev želiš prenesti sporočilo in ne impresionirati s strokovnimi besedami. S ciljem pred seboj bo tvoj glas jasen in se ne bo izgubil v dolgovezenju.

· Nasvet #2: Piši pogovorno. Tako boš najlažje spoznal svoj glas. To temo smo obdelali tukaj.

· Nasvet #3: Piši o tem, kar poznaš. V nasprotnem primeru bo tekst zelo splošen in površinski. V tako besedilo je težko vnesti svojo osebnost.

· Nasvet #4: Ogrej se. Nekaj minut piši o čemerkoli želiš in s tem prikliči svoj glas. Med ogrevanjem se zabavaj in napiši karkoli ti pade na pamet.

KOPYNINJA TRENING: POT GLASU

Spodnje vaje so mi osebno pomagale do svojega glasu. Ne samo to, ob njih sem se celo zabaval. Drugače jih sploh ne bi navedel. Saj veš, da si te ne drznem dolgočasiti.

svincnik-o

VAJA 1: Postani pijača

Če bi tvoj glas bil pijača, kaj bi bil?

Je prefinjen in kulturen kot vrhunsko vino? Zabaven in poskočen kot kak sadni cocktail? Osvežujoč in prijeten kot limonada?

Sam sem res upal, da bom svoj glas lahko povezal z mojitom, a na koncu v solzah spoznal, da ne bo šlo. Sprijaznil sem se, da je moj glas podoben kraft pivu. Tisti varianti, ki te preseneti z rahlo sadnim priokusom na koncu požirka.

Kako si lahko s tem pomagaš? Svoj glas boš lažje začutil in poznal občutek, ki bi ti ga naj vzbudil ob branju.

Sam recimo mislim, da je moj precej vsakdanji, sproščen, a malo drugačen, malo bolj »funky«. Tak, da po prvem »požirku« hočeš še in uživaš vse do zadnje kapljice. In tudi ta ni mlačna ter nagravžna kot pri večini industrijskih piv. Ko tega ne ČUTIM ob branju, vem, da sem pisal brez energije ali nesproščeno in da bo treba besedilo spremeniti.

Če se motim in meniš, da pišem podobno S-Budget pivu, mi tega prosim ne sporoči. Pusti človeku, da sanja!

svincnik-sm

VAJA 2: Spoznaj osebnost svojega glasu

Spiši 5 pridevnikov s katerimi bi opisal svoj glas ali način govora. Sam sem recimo izbral: prijateljski, odprt, zabaven, razmišljujoč in radoveden.

Nato spiši 300 besed o svoji najljubši aktivnosti ali hobiju. Če meniš, da je tvoj glas drzen, uporabljaj DRZNE besede in stavke. Če boš ugotovil, da se ti to zdi prisiljeno, menjaj pridevnik.

Daj tekst nekomu za prebrat in ga prosi, naj oceni, ali našteti pridevniki pridejo do izraza in so vidni v slogu pisanja. Lahko to oceniš tudi sam, a saj veš, da bo to pristransko. Še boljše bo, če tekst objaviš kot komentar. Tako boš dobil moje mnenje, verjetno pa ga bo prebral še kdo drug.

svincnik-r

VAJA 3: Bodi mojster 1001 stila

Jop, dobra novica. Nimaš samo enega glasu. Imaš jih več in jih lahko uporabiš v različnih situacijah.

Kako jih najdeš?

Spravi se v določeno čustveno razpoloženje in opiši situacijo, ki je s tem čustvom povezana. Če pišeš o tem, kako si klel za skupino upokojencev na blagajni v Mercatorju, naj tekst izžareva jezo.

Ne rabi biti več kot 200 besed. Lahko pišeš o žalosti, navdušenju, izdajstvu, sreči, itd. Več čustev boš obdelal, več glasov boš našel in bolj zanimivo bo opazovati, kako se tvoj slog pisanja spreminja.

Do izbranega razpoloženja si pomagaj z glasbo. Poleg tega preizkusi tudi razliko med odkritim pisanjem najboljšemu prijatelju in globokim pisanjem sebi. Opazuj, kako se “pogovarjaš” z njim in kako s seboj.

svincnik-tm

Ko boš opravil vse vaje, boš svoj glavni glas poznal veliko bolje, hkrati pa imel pripravljeno še celo vrsto glasov za različne priložnosti – od besnih izbruhov do prijateljskih nasvetov in poglobljenih razmišljanj.

Poznavanje svojega glasu se odraža v samozavesti in prepričljivosti ter je velik korak na tvoji poti do besednega ninje. Kljub temu, da za vaje nimaš časa, se jih splača opraviti.

Poznavanje lastnega glasu je tudi  ključno pri prilagajanju sloga pisanja različnim ciljnim skupinam. Če nisi prepričan, kaj je tvoj glas, ga boš verjetno težko prilagodil potrebam drugih. Več na to temo bomo rekli v bližnji prihodnosti, dragi ninja, saj je informacij za danes dovolj.

KopyModrost #3:

Odkrij svoj glas in pisanje bo lažje ter zabavnejše.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This