VODIČ: Kako s pomočjo pisanja potovati ceneje in bogateje

Spoznaj moj preverjen sistem pisanja Couchsurfing prošenj in si odpri vrata v domove domačinov širom sveta.

Današnji članek je malo drugačen. Tokrat bova poskrbela, da boš s pomočjo pisanja v 2017 potoval ceneje IN bogateje.

Kako je to mogoče? S portalom Couchsurfing. Morda si zanj že slišal – na njem najdeš gostitelje, ki so te pripravljeni sprejeti v njihov dom, za mesto na njihovem kavču pa se »boriš« z ostalimi popotniki.

In tukaj pride na vrsto (ta) vodnik o pisanju Couchsurfing prošnje. Tvoje novo orožje.

Prošnja gostitelju je temelj Couchsurfinga. Dobra prošnja poskrbi, da boš užival v udobnem domu in lokalni družbi, brez da bi za to plačal. Slaba prošnja te bo spravila v hostelsko sobo skupaj s 15-imi smrčečimi Kitajci.

Ker tega nočem, ti bom zaupal preverjene metode, ki so nama s punco prihranile na stotine evrov na najinem potepanju po svetu. Preproste za uporabo in pripravljene, da ti odprejo vrata stanovanj po svetu.

No, razen, če ne znaš niti malo angleško. Potem ti ta vodnik žal ne bo pomagal. Hej, boš pa vsaj spoznal smrčeče Kitajce.

Poglejva si moj primer prošnje in kako sem jo spisal.

Začniva na začetku.

1. Prihrani čas z univerzalnim osnutkom

Ja, gostitelji pravijo, da jim ne pošiljaj skopiranega teksta, saj ga bodo prepoznali. Ja, drugi članki na to temo poudarjajo, da mora biti prošnja čim bolj osebna. In ja, vseeno bova pripravila osnutek za vse tvoje prošnje.

Prošnjo boš poslal veliko gostiteljem in preprosto ni časa, da vsakemu napišeš čisto novo (razen, če bi rad cel dan preživel v internet kafeju).

Kakovosten osnutek pospeši proces pošiljanja prošenj, hkrati pa ne zgleda kot nekaj, kar si poslal vsem.

Kako? Skrivnost je v pravi meri sestavin!

Poglej primer moje prošnje. Z rumeno barvo je označen osnutek, z zeleno barvo pa personalizirani deli. S sivo barvo pa sem označil napake, ki so dokaz, da tekst ne rabi biti popoln in da ti lahko uspe tudi, če hitiš.

artprosnja

Pomembno je, da boš lahko osnutek gladko navezal na informacije, ki jih boš našel v profilu gostitelja. To bo najlažje, če se v njem predstaviš na način, ki ga ne boš rabil spreminjati, ampak boš svojo predstavitev zgolj dopolnil.

Ker ga boš spisal samo enkrat, dobro razmisli, v kakšni luči te bo predstavil. Pri naju je bilo hitro opaziti, da sva družabna in radovedna. Morda sva komu delovala celo prenaporno, a glede na odziv je večini gostiteljem predstavitev bila všeč.

Priporočam, da osnutek spišeš v Wordu in ga shraniš. Drugače se bo v brskalniku 100% zgodilo nekaj, kar bo izbrisalo ves tvoj trud in ti priklicalo solzo v oko. Saj veš, Murphyjev zakon nikoli ne počiva.

2. Spoznaj gostitelja in dopolni osnutek

Osnova prepričljivega pisanja je, da poznaš svoje občinstvo. V primeru Couchsurfinga to pomeni, da preberi profil osebe, ki ji pišeš. Glede na to, da se podajaš v dom neznanca, upam da bi profil v vsakem primeru prebral.

Najin gostitelj je bil ljubitelj vina in dobre hrane, vsi njegovi gostje pa so ga hvalili, kako dobro in radodarno kuha. Za njegovo prošnjo sem se nekoliko bolj potrudil.

Poslal sem tudi prošnje, ki so poleg osnutka vsebovali minimalen obseg ostalih informacij, saj jih včasih niti ni bilo na voljo. Tudi te so bile občasno sprejete.

Ni pomembno, koliko osebnih informacij uporabiš, ampak kako jih vključiš v prošnjo. Če se bodo skladale z osnutkom in se bo prošnja gladko brala, bo gostitelj videl, da si prebral njegov profil ter imel občutek, da je prošnja le zanj.

Ne pozabi, da je včasih treba prilagoditi tudi osnutek. Iz profila boš hitro razbral, če se lahko z gostiteljem pošališ ali če je morda bolje, da šaljive dele izpustiš. Tudi to je del personalizacije.

Pozor, če pišeš Japoncem, nikdar ne uporabi sarkazma! Ga ne razumejo.

3. Ne bodi še en dolgočasen potepuh

V prošnjo vedno navrži nekaj bombončkov, ki bodo poskrbeli, da si te bo gostitelj zapomnil. Pokaži vsaj malo drugačnosti ali drznosti, saj je večina prošenj izredno dolgočasnih. Tudi sam občasno gostim popotnike, a ne takšnih, kjer že ob prošnji zeham.

Najlažje je, da popestriš že osnutek. V moji prošnji sem to storil v delu, ki naju opiše kot »mentalno debela« in v delu, kjer omenim podobnost Slovenije s kokošjo ter se ponudim, da gostitelja naučim naš »skrivni« jezik.

Izkoristi to, da si iz Slovenije, saj večina ne ve ničesar o naši državi razen tega, da obstaja – pa še to pogosto ne. Naša majhnost je lahko prednost pred popotniki iz bolj znanih držav.

Prav tako se splača potruditi, da vsaj malo izstopaš v personaliziranih delih.

V mojem primeru je bil gostitelj ljubitelj vina. Večina »prosilcev« bi to vključila nekako tako: »I see you love good wine. That’s great, I also love good wine!« Skratka, meeeh. Še eden izmed mnogih, ki ima rad vino. Vau.

Sam sem raje omenil najstarejšo trto v Mariboru in vinograd moje babice. Kateri ljubitelj rujne kapljice si ne bi želel kramljati o tem ob kozarčku ali dveh?

Bodi drugačen in daj gostitelju razlog, da te bo želel spoznati. Še bolje, predstavi se tako zanimivo, da mu bo težko, če te bo moral zavrniti.

Poglej, kako je meni odgovoril prejemnik prošnje iz primera:

artodgovor

Čeprav naju ni mogel gostiti, naju ni zavrnil. Na najino srečo, sva bila še vedno v bližini, ko se je vrnil in ga uspela spoznati.

Njegov odgovor je še toliko bolj relevanten, saj je gostil že več kot 160 (sam pravi da preko 250) popotnikov in bil precej časa Couchsurfing ambasador v Sydneyu. Prejel je na tisoče prošenj, a ta je vseeno izstopala – kar je super zate, ker vidiš, da ta način očitno deluje.

artprofil

4. Ne bodi naiven in imej načrt

Večina popotnikov, ki sem jih spoznal, naredi eno izmed dveh napak:

1. Prošnjo pošljejo le enemu ali dvema gostiteljema, se potrudijo pri pisanju in nato pričakujejo, da jih bo gostitelj sprejel, saj imajo vendar toliko skupnega. Ob zavrnitvi obupajo in prenočijo v joku na drevesu.

2. Isto prošnjo pošljejo vsem v mestu. Gostitelji jih spregledajo, saj je prošnja zelo splošna in jih zavrnejo.

Sam ti priporočam sledeče:

  • Filtriraj gostitelje, ki so bili aktivni v zadnjem tednu.
  • Izmed teh izberi tri sanjske gostitelje in jim 10-14 dni pred prihodom pošlji prošnjo.
  • Če v 2-3 dneh ne dobiš prenočišča, pošlji prošnjo VSEM ostalim na seznamu. Če v mestu ni veliko gostiteljev, dodaj še tiste, ki so bili aktivni v zadnjem mesecu. Prošnje seveda primerno prilagodi, kot sem pokazal zgoraj.

Ta preprosta kombinacija skoraj vedno obrodi sadove. Samo enkrat se mi je zgodilo, da so me zavrnili vsi v mestu, s tem, da je mesto imelo le 6 aktivnih gostiteljev.

Kaj pa, če te sprejme več gostiteljev? Ko si enemu izmed njih že potrdil svoj prihod, ostalim odpiši, da so ljudje v izbranem mestu zelo prijazni, saj te je nekdo že sprejel. Nihče ti ne bo zameril, le potrudi se, da jim odpišeš čim prej.

Tako, to je to. Pristop je preprost, a učinkovit. Z njim boš z malo truda precej prihranil, predvsem pa boš pogosto deležen nepozabne lokalne izkušnje.

Tudi če ne rabiš prihraniti, priporočam, da preizkusiš Couchsurfing. Z malo sreče se lahko znajdeš na Bollywoodski zabavi sredi Nove Zelandije ali pa na Japonskem pripravljaš palačinke medtem, ko ti gostitelja v živo igrata jazz.

Za konec pa še nekaj hitrih nasvetov, ki ti bodo pomagali iz surfanja kavčev izvleči največ.

  • Poznaj osnovno kulturo države kamor potuješ – če greš npr. na Japonsko pošlji prošnje še nekoliko prej in razmisli ali bo gostitelj razumel humor v tvojem sporočilu. Upoštevaj tudi nivo znanja angleščine gostitelja, ki je običajno razviden iz profila.
  • S seboj prinesi majhno darilce ali pa pripravi kakšno izmed naših jedi. Midva sva celo leto delala »šmorn malo drugače«, ki je navdušil večino gostiteljev. Okej, ni ravno tradicionalna jed, a sestavine najdeš povsod, priprava pa je preprosta.
  • Pokaži zanimanje za gostiteljevo kulturo. To v kombinaciji s pripravo jedi bo pogosto spremenilo vajin odnos in kmalu boš s svojim novim prijateljem odkrival skrivnosti mesta, odšel na zabavo ali kaj podobnega.
  • Če je kaj narobe, povej. Čisto možno je, da gre za nesporazum zaradi različnih kultur. V primeru, da se enostavno ne počutiš dobro ali je gostitelj čuden pa enostavno odidi. Meni se to še nikdar ni zgodilo, a ni nemogoče. Zapomni si, da lahko vedno greš in čim prej pozabiš na neprijetno izkušnjo. Škoda bi bilo, če bi ti pokvarila potovanje.

KopyModrost #11:

Načrtuj, piši in potuj. Danes lahko to storiš ceneje kot kadarkoli prej.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This