Če ne poznaš svojega glasu, je skoraj nemogoče postati dober pisec. Se spomniš kakšnega slavnega pisatelja, ki je vsakič pisal v čisto drugačnem stilu?   Ja, verjetno vsi želimo, da nam bi besede tekle kot kakšnemu izmed naših idolov. Tudi sam sem imel obdobje naivnega posnemanja Bukowskega.   Ampak to ni bil MOJ glas in ga nisem mogel priklicati vsakič, ko sem želel pisati, kar zna biti rahlo nepraktično. Tako sem kmalu spoznal, da je poznavanje lastnega glasu temelj pisanja. Ne samo prepričljivega pisanja, ampak pisanja nasploh.   Kako odkriješ svoj glas? Tistega, ki je prepoznaven. V katerem se pisanje zdi naravno in se besede kar zlivajo na papir. Skratka glas, ki je resnično tvoj.   Kje ga najdeš? Pripravi se, da boš zavil z očmi.

SVOJ PISATELJSKI GLAS NAJDEŠ V SEBI

Kar slišim te, kako sarkastično mrmraš. »Hvala Jan, s tem si mi res pomagal. Le kdo bi si mislil, da imam svoj glas v sebi.«   Na srečo ti bom povedal tudi kako ga spraviti iz sebe. Najprej s štirimi koristnimi nasveti in nato nekaj zabavnimi vajami. Ja, vajami. Kako pa misliš, da boš našel svoj glas, če ne s pisanjem?   · Nasvet #1: Vedno imej pred očmi cilj napisanega. Konec koncev želiš prenesti sporočilo in ne impresionirati s strokovnimi besedami. S ciljem pred seboj bo tvoj glas jasen in se ne bo izgubil v dolgovezenju.   · Nasvet #2: Piši pogovorno. Tako boš najlažje spoznal svoj glas. To temo smo obdelali tukaj.   · Nasvet #3: Piši o tem kar poznaš. V nasprotnem primeru bo tekst zelo splošen in površinski. V tako besedilo je težko vnesti svojo osebnost.   · Nasvet #4: Ogrej se. Nekaj minut piši o čemerkoli želiš in s tem prikliči svoj glas. Med ogrevanjem se zabavaj in napiši karkoli ti pade na pamet.

KOPYNINJA TRENING: POT GLASU

Spodnje vaje so mi osebno pomagale do svojega glasu. Ne samo to, ob njih sem se celo zabaval. Drugače jih sploh ne bi navedel. Saj veš, da si te ne drznem dolgočasiti.

VAJA 1: Postani pijača

Če bi tvoj glas bil pijača, kaj bi bil?   Je prefinjen in kulturen kot vrhunsko vino? Zabaven in poskočen kot kak sadni cocktail? Osvežujoč in prijeten kot limonada?   Sam sem res upal, da bom svoj glas lahko povezal z mojitom, a na koncu v solzah spoznal, da ne bo šlo. Sprijaznil sem se, da je moj glas podoben kraft pivu. Tisti varianti, ki te preseneti z rahlo sadnim priokusom na koncu požirka.

Če ne poznaš svojega glasu, je skoraj nemogoče postati dober pisec. Se spomniš kakšnega slavnega pisatelja, ki je vsakič pisal v čisto drugačnem stilu?

Ja, verjetno vsi želimo, da nam bi besede tekle kot kakšnemu izmed naših idolov. Tudi sam sem imel obdobje naivnega posnemanja Bukowskega.

Ampak to ni bil MOJ glas in ga nisem mogel priklicati vsakič, ko sem želel pisati, kar zna biti rahlo nepraktično. Tako sem kmalu spoznal, da je poznavanje lastnega glasu temelj pisanja. Ne samo prepričljivega pisanja, ampak pisanja nasploh.

Kako odkriješ svoj glas? Tistega, ki je prepoznaven. V katerem se pisanje zdi naravno in se besede kar zlivajo na papir. Skratka glas, ki je resnično tvoj.

Kje ga najdeš?

Pripravi se, da boš zavil z očmi.

SVOJ PISATELJSKI GLAS NAJDEŠ V SEBI

Kar slišim te, kako sarkastično mrmraš. »Hvala Jan, s tem si mi res pomagal. Le kdo bi si mislil, da imam svoj glas v sebi.«

Na srečo ti bom povedal tudi kako ga spraviti iz sebe. Najprej s štirimi koristnimi nasveti in nato nekaj zabavnimi vajami. Ja, vajami. Kako pa misliš, da boš našel svoj glas, če ne s pisanjem?

· Nasvet #1: Vedno imej pred očmi cilj napisanega. Konec koncev želiš prenesti sporočilo in ne impresionirati s strokovnimi besedami. S ciljem pred seboj bo tvoj glas jasen in se ne bo izgubil v dolgovezenju.

· Nasvet #2: Piši pogovorno. Tako boš najlažje spoznal svoj glas. To temo smo obdelali tukaj.

· Nasvet #3: Piši o tem kar poznaš. V nasprotnem primeru bo tekst zelo splošen in površinski. V tako besedilo je težko vnesti svojo osebnost.

· Nasvet #4: Ogrej se. Nekaj minut piši o čemerkoli želiš in s tem prikliči svoj glas. Med ogrevanjem se zabavaj in napiši karkoli ti pade na pamet.

KOPYNINJA TRENING: POT GLASU

Spodnje vaje so mi osebno pomagale do svojega glasu. Ne samo to, ob njih sem se celo zabaval. Drugače jih sploh ne bi navedel. Saj veš, da si te ne drznem dolgočasiti.

VAJA 1: Postani pijača

Če bi tvoj glas bil pijača, kaj bi bil?

Je prefinjen in kulturen kot vrhunsko vino? Zabaven in poskočen kot kak sadni cocktail? Osvežujoč in prijeten kot limonada?

Sam sem res upal, da bom svoj glas lahko povezal z mojitom, a na koncu v solzah spoznal, da ne bo šlo. Sprijaznil sem se, da je moj glas podoben kraft pivu. Tisti varianti, ki te preseneti z rahlo sadnim priokusom na koncu požirka.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This