Pogosta vprašanja

Vse kar si želiš vedeti... in še več.

Ne bova ovinkarila. Prvo in najpomembnejše vprašanje – koliko računaš?

Pa smo tukaj – vprašanje za milijon dolarjev. Na srečo odgovor ni milijon dolarjev. Cena je odvisna od posameznega projekta in precej različnih dejavnikov. Na to vprašanje ti ne morem dati zadovoljivega odgovora, dokler mi ne daš malo več informacij.

Okej… ampak koliko približno računaš?

Okej, bom dal dva primera. Ampak to sta le primera, da ne boš potem vprašal, kako to, da računam več, kot piše na strani. Članek je najmanj 60€ – razen, če je res kratek. Besedilo za preprosto spletno stran je okrog 250€. Vse, kar je zahtevnejše, je nemogoče oceniti brez več podatkov. Glede na to, kaj dostavim in koliko računam, ti lahko povem, da bi sam sebe vsekakor najel. Večkrat.

Zakaj pa enostavno ne poveš, koliko računaš na uro?

Preprosto – ker ne računam na uro. Marsikdo ne razume, da je poleg pisanja potrebno še kaj raziskati in se nato čudi, kako lahko ena stran vzame več ur ter sumi, da sem ga malce nategnil. Pri računanju po projektu pa ceno preprosto povem v naprej in če je naročnik zadovoljen, je to to.

Kaj pa če je tvoja ponudba previsoka?

Jo zavrneš. Nobenih zamer, to se dogaja. Lahko mi tudi napišeš znesek, ki si ga imel v mislih in bova videla, če se lahko dogovoriva. Razen, če bom jaz želel 200€, ti pa si imel v mislih 20€. Potem ne bo šlo.

Koliko popravkov je vključenih v ceno?

Vsak tekst brezplačno popravim in dodelam dvakrat. To je običajno čisto dovolj. Sicer pa že na začetku postavim precej vprašanj in se potrudim, da je že prva verzija takšna, kot si želiš.

Kaj pa če mi napisano sploh ne bo všeč?

Najprej bom doma pobral koščke svojega zlomljenega ega in potem zadevo brezplačno spisal ponovno. Seveda le, če se vmes niso preveč spremenila navodila. Zaradi tega je dobro, da dobim čim več informacij pred začetkom projekta in smo vsi zadovoljni karseda hitro.

Kako je s plačilom?

Pred projektom podpišemo pogodbo in ko je zadeva zaključena, izstavim račun. Če gre za daljši projekt, se polovica zneska plača v naprej (drugače mi bo vmes zmanjkalo hrane in ko sem lačen, pišem le otožno poezijo). To je to.

Kaj pa če ti ne plačam?

… Resno?

Šala, šala. Veš da bom plačal.

Super, me veseli. Drugače bi verjetno gladovno stavkal pred tvojimi vrati s kakšnim sočnim transparentom.

Vidim, da živiš v Mariboru. Kako je glede sestankov?

Ob vsej tehnologiji srečanje v živo ni potrebno, se pa zanj seveda lahko dogovoriva. V Sloveniji smo itak vsi blizu. Drugače pa imam najraje Skype.

Ej, povej mi nekaj. Copywriting… to ni tisto z malim r-jem v krogcu ali? Nekakšna zaščita intelektualne lastnine?

Ne, misliš na CopyRIGHT. Razen tega, da lahko zaščiti pisateljevo delo, nima veze s pisanjem. Vidiš, sem te že naučil nekaj novega. In to brezplačno. Mislim, da se lahko strinjava, da sem dober in ne pohlepen človek.

Ok, vse jasno. Zakaj imaš v naslovu strani napisano “kopy” in ne “copy”? Ni to narobe?

Priznam, ni slovnično pravilno. Ampak za naslov copyninja.com bi moral plačati 10.000€. Dober razlog za namerno napako, se strinjaš?

Zakaj pa ninja? Saj nismo na Japonskem.

Ker ninje neopazno in učinkovito opravijo zadano nalogo. Tako, kot dober copy. Predvsem pa so kul. Ti ne bi bil ninja?

Ne vem, če si dovolj resen. Znaš pisati brez heca?

Seveda. (Vidiš, kako resno sem odgovoril?)

Šalo na stran, prilagodim se stranki in znamki. Moja stran je takšna kot je, ker se ob takem pisanju zabavam in ker se mi ostale strani zdijo preveč formalne. Všeč mi je, da skozi črke vzpostaviva malce bolj oseben odnos. Se pa znam popolnoma prilagoditi in zresniti, brez skrbi.

Ej, zdaj sem se spomnil, da zna vsak pisati. Zakaj bi sploh rabil copywriterja?

Ker ni vprašanje, če znaš pisati, ampak, če znaš bralca pripraviti, da bo storil, kar želiš. To je bistvo copywritinga.

Predstavljaj si, da imaš nogometno ekipo. Če bi hotel, da dajo gol bi verjetno na igrišču raje imel Cristiana Ronalda kot Tončka iz sosednje vasi, drži? Pa znata oba brcniti žogo.

Tako znajo tudi vsi pisati. Le da redko kdo prepričljivo. Jaz sem eden izmed njih.

Hočeš reči, da zgledaš kot Cristiano Ronaldo?

Ne, žal ne.

Škoda, bi te lahko uporabil še kot model. Ok, hvala za odgovore. Deluješ kar v redu. Ti pošljem mail in se bova dogovorila o sodelovanju.

Ok, hvala. Si piševa.

Odlično!

KopyNinja je že v nizkem startu in nestrpno čaka, da boš vnesel svoj email naslov in kliknil na gumb.

Woohoo, uspešno si se naročil! Dobrodošel med nami.