Zabavna in enostavna tehnika s katero boš ulovil več bralcev

Povsod so, vsak dan poskrbijo za milijone klikov, hkrati pa so tako preproste, da jih lahko uporabljajo tudi otroci. Že veš o čem govorim?

Odprte zanke so ena izmed najpreprostejših in najučinkovitejših tehnik, da narediš ljudi radovedne.

A preden se jo naučiš uporabljati, razjasniva, kaj odprta zanka sploh je. Gotovo si že gledal serijo, kjer se je del zaključil sredi zelo napete situacije. Verjetno je bila tvoja reakcija: »NEEEE, MORAM VEDETI KAJ SE ZGODI!« In tako si pogledal naslednji del in naslednji del in naslednji del in zato verjetno padel izpit na faksu. Se zgodi, to je moč odprte zanke.

Do odprte zanke pride vsakič, ko prejmeš ravno dovolj informacij, da stvar postane zanimiva, a hkrati ti nek ključen podatek še vedno manjka. To povzroči, da so možgani napeti in zmedeni. Hrepenijo po popolnosti in ti ne bodo dali miru, dokler odprte zanke ne zapreš.

Tudi učinek Zeigarnikove, ki pravi, da si ljudje boljše zapomnimo nedokončane ali prekinjene naloge, saj te v možganih povzročijo določeno napetost.

Pomisli, kolikokrat se spomniš na nekaj, kar si že začel, nisi pa še končal. Lahko je seminarska naloga, urejanje vrta ali zadnja sezona priljubljene serije. Ko zadevo zaključiš, običajno začutiš olajšanje.

Z odprtimi zankami lahko povečaš moč naslovov, izboljšaš odstotek prebranih e-novic, vlečeš bralca iz odstavka v odstavek in nasploh dosežeš, da tvoja vsebina ne bo spregledana.

Kako napišeš odprto zanko?

1. Zapišeš naslov ali del zgodbe, ki obeta nekaj zanimivega ali uporabnega.

2. Ob tem izpustiš ključno informacijo.

3. Se nasmehneš, ker veš, da bralec ne bo imel miru, dokler ne izve več.

Lahko tudi zastaviš vprašanje in nato odgovoriš zelo površno ter pomanjkljivo, tako da bo bralec za konkreten odgovor moral prebrati članek.

Poglejmo nekaj aktualnih slovenskih primerov.

zanka1

Kaj manjka? Ime slovenskega igralca seveda. Če si športni navdušenec, te še kako zanima, kateri Slovenec bo morda zaigral za Liverpool. Klik klik.

zanka2

Tukaj Ekipa obljublja šokantne zadnje besede in ker gre za ekstremno situacijo, marsikoga zanima, kaj je pilot izrekel.

Ta članek naj služi tudi kot opozorilo, da je treba dostaviti obljubljeno. Sam sem ga prebral in bil razočaran nad vsebino, saj so pilotovemu klicu na pomoč sledile zadnje besede: “Zdaj smo na 300 metrih višine.”

Nikakor niso šokantne in ob njih mi ni zastal dih. Naslov je zavajajoč in če to postane stalnica, bo vir hitro zgubil kredibilnost, njegove odprte zanke pa svojo moč.

zanka3

Zakaj je ponorela? To je vprašanje, na katerega izveš odgovor šele, ko klikneš na članek… in všečkaš stran. Bom potešil tvojo radovednost – po komentarjih sodeč je mož uporabljal umetni penis, saj je bil njegov premajhen.

Klasičen pikanten naslov, ki zbudi pozornost publike željne tovrstnih zgodb.

zanka4

Še primer iz mojega nabiralnika z vsiljeno pošto. To je odprta zanka, ki ni bila dovolj dobro pripravljena. Je zgolj vprašanje, ki igra na moč seksa. V nadaljevanju je sicer obljuba o presenečenju, a enostavno ni tiste privlačne moči.

Če bi ciljali na moško publiko, bi naslov lahko bil tak: Potešene ženske se strinjajo: “Idealna dolžina seksa je…”

Sedaj moške napisano naenkrat bolj zanima. Kot prvo manjka konec stavka, hkrati pa to pravijo potešene ženske, kar gotovo naslika nekaj zanimivih miselnih podob in zbudi radovednost, kaj ravno one menijo.

Poskusi odprte zanke uporabljati tudi sam. So učinkovite, enostavne, predvsem pa jih je zabavno pisati.

KopyModrost #10:

Izkoristi moč odprtih zank in postani kavboj magnetnih naslovov.

Naroči svojo KopyNinjo

Naj ti v tvoj email predal 2x tedensko dostavi sveže članke in dodatne nasvete za zveste bralce. Tako se boš še hitreje naučil prepričljivo pisati.

 

Woohoo, uspešno si naročil svojo KopyNinjo! Dobrodošel med nami.

Share This